Viisi vastausta vähähiilisestä betonista
  • Miten betonista saadaan vähähiilistä?

"Vähähiilistä betonia valmistetaan käyttämällä sideaineena vähähiilistä sementtiä. Vähähiilinen sementti taas valmistetaan käyttämällä sementtiuunissa polttoaineena kivihiilen sijasta bio- ja kierrätyspolttoainetta, ja seostamalla sementtiä vähäpäästöisellä masuunikuonalla. Näin pystytään leikkaamaan sementin päästöstä jopa kolme neljäsosaa."

  • Miten vähähiilinen betoni eroaa käyttöominaisuuksiltaan normaalista betonista?

"Vähähiilisen betonin lujuudenkehitys on alkuvaiheessa jonkin verran hitaampaa kuin perinteisten betonien. Lujuudenkehitystä voidaan tarvittaessa nopeuttaa tuomalla lisälämpöä esimerkiksi lämmitettävillä muoteilla tai lämmittämällä tilaa, jossa valetaan. Vastaavasti lujuutta muodostuu paljon pidempään kuin perinteisillä betoneilla."

  • Millaisiin käyttökohteisiin vähähiilinen betoni sopii parhaiten?

"Infratyömailla tehdään paljon sellaisia valuja, joissa vähähiiliset betonilaadut ovat parhaimmillaan. Vähähiilinen betoni sopii parhaiten perustuksiin ja muihin massiivisiin valuihin, koska niissä betonin oma lämmöntuotanto nopeuttaa kovettumista. Niissä alkulujuus ei useinkaan ole kovin kriittinen asia."

  • Entä huonoiten?

"Vähähiilinen betoni sopii huonoiten erilaisiin pikkuvaluihin kuten elementtijuotoksiin ja vastaaviin. Näissä betonin oma lämmöntuotto ei riitä kovettumisen nopeuttamiseen. Näissä valuissa lujuudenkehityksen toivotaan usein olevan nopeaa."

  • Millainen on vähähiilisen betonin saatavuus eri puolilla Suomea?

"Suomessa on jo yli 100 betoniasemaa, joilla on Inspecta Sertifiointi Oy:n myöntämä BY-Vähähiilisyyssertifikaatti, eli jotka voivat toimittaa BY-luokitettuja vähähiilisiä betoneita. Toki saatavuus riippuu myös vähähiilisyysluokasta. Alimpien vähähiilisyysluokkien betonit ovat toistaiseksi projektikohtaisia erikoistuotteita."

Lisätietoa vähähiilisestä betonista:


Lisätietoja

Juha Laurila

Johtaja, elinkeinopolitiikka